Sex tips – så lyckas du med vikarier

Sex tips – så lyckas du med vikarier.

Semestern är snart här, men har ni löst ert vikariebehov? Sara Karlsson, rekryterare på Agillo, delar med sig av sex råd inför säsongens planering av ledighet.

Image

1. Tänk igenom ert behov noga.

Hur brukar semestertiden hos er se ut? Hur många ersättare behövs? Blir det många bränder att släcka eller finns det tid och tillfälle att få gjort det som ofta sätts åt sidan? Innan ni drar igång en bemannings- eller rekryteringsprocess är det viktigt att tänka över verksamhetens behov. I slutändan sparar det er både tid och pengar.

Image

2. Var ute i god tid och använd flera kanaler.

Försök hitta era kandidater så tidigt som möjligt. Forum för jobbsökande, så som Indeed och LinkedIn Jobb, är ofta väldigt effektivt för att nå målgruppen. Men glöm inte era egna kanaler. Exempelvis talangsidor, sociala medier och intranät. Man vet aldrig var den rätta kandidaten dyker upp!

Image

3. Avsätt tid för att välja rätt personer.

Att gå igenom CV:n, kalla kandidater på intervju och genomföra dem tar tid. Kanske vill du ha en annan kollega med dig som kan komma med input? Fundera på vilken kollega som är bäst lämpad och att hen är tillgänglig för uppdraget. 

Image

4. En nöjd vikarie är en återkommande vikarie.

Lagkänsla och lojalitet är allt i en verksamhet. Med en välkomnande och schysst introduktion lägger du grunden för goda relationer. Då kan du lita på att vikarien återkommer vid behov resterande del av året – och inför nästa sommarsäsong.

Image

5. Ta hjälp av experter.

Fullt upp med kunder och det dagliga? Rekryterings- och bemanningsföretag som vi på Agillo kan hjälpa dig med hela rekryteringsprocessen och ta fram alternativ på kandidater. Ett smidigt sätt att lösa temporära behov.

Image

6. Se det som proaktiv rekrytering.

Sommartid kan vara ett tillfälle att dra ned verksamheten på sparlåga. Det kan också ge möjlighet att få extra saker gjort och ett gyllene tillfälle att introducera och lära känna nya talanger som kanske kan bli viktiga medarbetare i framtiden. Med fler kontakter i ditt nätverk vet du vem du ska ringa när det behövs mer personal.

Behöver ni hjälp inför säsongens vikariebehov? Starta dialogen med oss idag.